3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica

3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica

Volela bih da čitam više. Da sam svaki put kada sam to izgovorila dobila dinar sada bih bila milionerka. U dinarima, ako se to uopšte računa.

Ako i vi spadate u tu sortu ljudi onda će vam sledeći saveti pomoći da počnete da čitate više.

Manje interneta, više knjiga.

Ovo je nešto od čega patim i sama. Internet i svi njegovi sadržaji su kao droga koja nudi sličice, snimke, muziku, članke i šta sve ne i na prvi pogled nije ni čudo što često pobedi u bitci sa knjigom. ALI (veliko ALI), jednom kada počnete da čitate ono što vama paše, vaš um i mašta će sami kreirati sve ono čime vas internet mami. Imaćete osećaj da ste dok čitate, a verovatno i neko vreme posle, odlutali u neki sasvim drugi svet. Zato, umesto da po stoti put danas uđete na Instagram i skrolate do početka vremena, uzmite knjigu u ruke.

Ovo ne znači da internet treba potpuno da isključite dok čitate. Dok sam studirala, na svakih sat vremena učenja bih znala napraviti pauzu od oko 10 minuta tokom koje bih gledala YouTube videa koja ne zahtevaju angažovanje mozga. Tada sam efikasnije upijala gradivo nego kada bih učila u višesatnim blokovima, jer mi se mozak na svakih sat vremena odmarao i počinjao svež. Tako nešto radim i sada sa čitanjem – čitam dok mi ne dosadi, pogledam neki kratak video, vratim se čitanju. Mozak mi na taj način detalje iz knjige tako živopisno pamti.

Pronađite vreme za čitanje.

Vreme je verovatno moj najčešći izgovor kada je čitanje u pitanju. Iz razgovora sa ljudima sam stekla utisak da je to najčešće i njihov izgovor za nečitanje. Ako sam u potpunosti iskrena sama sa sobom, nije problem u vremenu nego u meni koja to vreme ne znam da organizujem. Čitajte u busu, pred spavanje, na pauzi, uz kafu, uz čaj, uz vožnju bicikla u teretani. Čitajte uvek kada vam to um dozvoli.

Pronađite knjige koje vam zaista pašu.

Da se ne biste osećali kao trinaestogodišnjak kojem su uvalili čitanje pokosovskog ciklusa pesama o Kraljeviću Marku, morate znati šta vam paše. Uživate li više u poeziji ili prozi? Pašu li vam više fikcijske ili nefikcijske priče? Volite li naučnu fantastiku? Možda vam paše neka mešavima? Kada nađete odgovore na ova pitanja, krenite u potragu za knjigom. Ne znati šta vam paše je opasno iz dva razloga: nepotrebno ćete gubiti vreme i čitanje vam neće postati nimalo draže. Ovo naravno ne znači da ne treba da eksperimentišete i ponekad pročitate nešto novo.

Ukoliko se odlučite za online potragu, od pomoći će vam biti blog Zemlja Knjiga, na kojem autorka bloga, Lana, sa svetom deli svoje utiske o knjigama koje je pročitala. U potrazi će vam posebno biti koristan deo bloga u kojem su utisci o knjigama razvrstani po žanrovima.

Na sajtu Kultiviši se! možete pronaći mnoštvo članaka na temu kulture i književnosti.

Za kraj, spremila sam vam nešto slatko, malo, rukom crtano i pomalo jezivo. Radi se o obeleživačima stranica u obliku bauka koji će doslovno visiti na stranici na kojoj ih ostavite! Digitalizovao ih je moj brat, moja desna ruka što se tiče kompjutera.

Sve što treba da uradite je da skinete dva pdf fajla na kraju posta, dvostrano ih ištampate na debljem papiru gramaže 200g i isečete baukove. Kako su baukovi pozicionirani u milimetar, bitno je da vam štampač pravilno uvuče papir kako bi poleđina bauka pala tačno na prednju stranu. Vodite računa da prosečete delove između ruku i tela u slučaju muških bauka i deo između kose i tela u slučaju baučice kako bi mogli da se okače na stranicu. Ukoliko nemate štampač, baukove možete i precrtati.

3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica

Trenutno čitam Sherlock Holmes-a i ukoliko volite dobro ispričane krimiće, onda vam toplo preporučujem ovu knjigu.

3 Načina Da Čitate Više + Besplatni Obeleživači Stranica

PDF za prednju stranu: Bauk Obelezivaci Stranica – Prednja strana.pdf

PDF za zadnju stranu: Bauk Obelezivaci Stranica – Zadnja strana

Koju knjigu vi trenutno čitate i ako biste mogli da preporučite samo jednu koja bi to bila i zašto?

Ako vam se dopada današnji post, pokažite to tako što ćete ga podeliti na nekoj od društvenih mreža. Uživajte u čitanju!

Slični postovi