Futrola za pasoš [Napravite sami]

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Moja pakovanja nekada i sada nikako nisu ista. Sada se pakujem daleko kompaktnije i efikasnije nego ranije. Uprkos tome nisam ni blizu kompaktna, iako to žarko želim, kao jedna od onih osoba koje na aerodromu stoje sa koferom pored sebe, torbicom preko ramena i pasošem u ruci. Džep mog ruksaka je mini Hirošima. U njemu držim sve što treba biti na dohvat ruke: labelo, ključeve, pasoš, mobilni, novčanik, žvake, uloške, male uloške, maramice, sitniš od ko zna kad. Pola od toga isključivo za “Ne daj bože”. Kada tragam za posošem po džepu, na pod mi ispada uložak, za pasoš su zapeli ključevi. Bar mi se slušalice više ne petljaju u sve, zahvaljujući futroli koju smo pravili ranije, a koju možete videti ovde. Kako od sebe želim da napravim makar malo organizovaniju jedinku, a da istovremeno zaštitim pasoš od surovih uslova džepa ruksaka, odlučila sam da mu napravim futrolu.

I znate šta je super? Futrolu za pasoš sam napravila od ostataka materijala futrole za slušalice, pa će mi se sada obe futrole perfektno slagati. I znate šta je još super? Obe futrole su pink, tako da ih ne mogu promašiti sve i da hoću.

Ok, prestajem da pričam. Vežite se, polećemo!

Šta vam je potrebno za futrolu za pasoš?

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

  • Obična veštačka koža – Pravougaonik 31cm x 16cm
  • Brušena veštačka koža – Pravougaonik 31cm x 16cm
  • Lepak pogodan za tekstil
  • Makaze
  • Konac i deblja igla
  • Lenjir

Kako napraviti futrolu za pasoš?

Korak 1

Običnu i brušenu veštačku kožu trebamo zalepiti jednu za drugu, naličjem na naličje. Koji god lepak da koristite, nanesite ga u tankom sloju, jer će u suprotnom procureti kroz brušenu veštačku kožu zbog njenih tekstilnih osobina. Pitajte me kako to znam. Zabrljala sam ranije.

Korak 2

Kada se lepak dobro osušio, polegnite pasoš na stranu na kojoj je brušena koža i rolerom ili tankim markerom nacrtajte liniju na 5mm ispod i iznad ivice pasoša. Vodite računa da linija bude paralelna sa ivicom kože.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Korak 3

Još uvek smo na strani na kojoj je brušena koža. Na 1cm od kraćih ivica izvucite liniju. Ponovo vodite računa da ona bude paralelna sa ivicom kože.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Korak 4

Makazama isecite po linijama iz koraka 3 i 4.

Korak 5

Uzmite pasoš i kožu i obavijte ga kao na slici, tako da kada ga zatvorite na obe strane ima jednako kože. Rolerom ili tankim markerom označite gde se tačno koža presavija tako što ćete staviti malu tačku sa strane brušene kože.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.comFutrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Korak 6

Јоš jednom obavijte pasoš kožom i šacnite gde biste trebali napraviti šav. Šav treba da bude postavljen tako da se pasoš može lako uvući u futrolu sa svim svojim stranicama.

Korak 7

Iglom i koncem napravite šav kao na slici na sve četiri strane. Počnite tako što ćete iglom i koncem, na kraju kojeg je čvorić, krenuti sa strane brušene kože i proći na stranu obične kože. Odatle nastavite prolazeći sa jedne na drugu stranu, probadajući oba sloja kože. Ovo radimo da bi čvorić ostao na unutrašnjoj strani i ne bi bio vidljiv. Poslednji šav završite na unutrašnjosti i zavežite čvorić pre nego što odsečete višak konca.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Korak 8

Iglom i koncem napravite petljice na sve četiri strane kao što je prikazano na slici.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Korak 9

Za kraj sirove ivice futrole pređite tankim slojem providnog laka kako se ne bi krzale.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

I gotovi smo!

Sviđa mi se kako je futrola ispala. Ako bih mogla nešto da promenim, onda bih izabrala oštriju iglu, tako da mi šav bude precizniji, jer je ovako ispao malo krivudav.

Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.comFutrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.comFutrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com Futrola za pasoš Napravite sami www.unpretentiousme.com

Slični postovi